10 Aralık 2009 Perşembe

Kötü Kahramanlar İyidirler...

Bir şeyi açıklığa kavuşturmam lazım sanırsam. Ben filimlerde, olaylardan etkilenmeyen, dünyanın en alakasız noktasında yaşayan ve belki de NewYork yok olsa "noldu yaa yaprak mı düştü" diyen adamlarla kendimi özdeşleştirmediğim zamanlarda kötü (olarak tanıtılan) karakterleri seviyorum. Yani çoğu kişi der ya "Abi spiderman'in gücü bende olaydı (hergece bi kızı keserdim :p )...". Yok, hayır ben orda doctor octopus olmayı ne bileyim Yeşil Goblin olmayı falan seçerdim. Ya da efendime söyleyeyim herkes Batman olmayı seçer ama ben Joker'i seviyorum. X-Men'de Magneto'yu ya da bilimum dier kötü karakterleri.

Neden mi?

Çok çekici gelmiyolar, pek de yalnızlar, her seferinde de yeniliyorlar.... bu özellikler pek imrenilecek şeyler değiller sanırsam ama bir özellikleri var ki bütün herşeyleri geçersiz kılıyor: Amaçları!


Şimdi mesela Magneto'nun amacı (bilmeyenler için) kısaca insanların mutantlara yaptıkları baskılara ve ayrımcılığa dayanamayıp kendi türünü savunmak istiyor. O kadar canından bezdirmiş ki insan türü bu adamı, adam artık diktatörlük seviyesine ulaşmış. Belki önceden olsa barış içinde yaşarmış ama insanlara iyilik yaptıkça hep maraz doğmuş, sonuç olarak da kendini savunma mekanizması olarak "Madem bende bu kadar güç var ben neden kendimi türümü korumak için insanları öldürmeyeyim ki ya da köle olarak kullanayım daha iyisi"


Ya da mesela Doctor Octopus'a bakın. Adam dâhi yahu var mı ötesi (Goblin de ööle ama o sonra çıldırıyo sapıtıyo vazgeçtim o diilmişim ben), bak örümceğe sadece ööle fitidi fitidi duvarlarda dolaşsın, sözüm ona bilim öğrencisi ama hep tekme tokat dalsın. Tööbe... Burda ezilen adam Doktordur çünkü insanlar onu dışlıyorlar, dehasından korkuyorlar, ödeneğini kesiyorlar adamcağız da napsın ödenek için cinnet getirip para soyacak (yani yoluna çıkmazlarsa bi zahmet!).


Aynı şekilde Joker'e de hayranım. Dünya kokuşmuş bir durumda ve adam sadece herkesi panikletip çılgınlığın sınırlarına sürmek istiyor. Yeterince kaos yaratırsa bütün yalancı düzen yıkılacak ve insanlar gerçeği görecekler ama yüook, olmaaz illâ ki o siyah pelerinli kahramanımız çıkacak ve günü kurtaracak. Kim için? Henüz suçlulukları toplumun gözüne batmamış, kendilerini gizleyen ama her gün az veya çok kötü birşeyler yapan, kokuşmuş, sözüm ona masum ama içlerinde Jokerciğimden daha gaddar, acımasız ve kötü insancıklar için. Bence Bruce Wayne tam bir kapitalist ve o insanlar yaşasınlar ki koskoca bir Wayne Corporation var, ona para sağlasınlar. Toplumun kötü ilan ettiklerini de bir bir haklıyor ki yoluna taş koymasınlar.

Şimdi bu kötülerin ortak özelliklerini gördünüz mü? :] Bu adamların (dikkat edin filmlerde) çok sağlam savları vardır. Fikirleri vardır ve imkansız şeyler değillerdir sadece yollarına taş konulmaması lazım. Mesela Batman, Spiderman ve  X-Men toplanıp "Abi bugün de çalışmayalım kafa tatili yapalım çay içip okey oynayalım" falan deseler o adamlar dünyaya hakim olurlar ve dünya mükkemmel bir yer haline gelir (herkese karşı savunurum!). Sonuç ona tarihi ve yasaları kim yazıyor? Kazanan. Yani aslında kötüler kazansalar onlar iyi olacaklar.

Kaldı ki kötüler her filimde 1 bilemedin 2 tane falanlar ve bu adamların planları o kadar mükemmel güçleri o kadar muazzam ki bütüüüün kahramanlar, külliyatı toplanıyorlar da anca bööle ucu ucuna kazanıyorlar. Bööle kanlar içinde yerlerdeler, artık nerelerinden nefes alıyorlar, ama ööle suratlarında "dünyayı kurtararak" sanki dünyanın en önemli işini yapmışlar ile karışık bir yorgunluk, mutluluk, tatmin, sevinç vs. ifade karışımı var (Chanel Double Perfection Creme Powder yüze ağır bir katman halinde uygulanınca bu tip çıkıyo zaten ortaya bkz. tiki tayfası). Güç bela "kötüyü" yeniyorlar ama noluyo? O kötü geri geliyo. Adam güçlü yahu bırakın o savunsun dünyayı, arada da yönetsin yani kimlere yönettirmedik de onlar da yönetmesin diyoruz.

Neyse lafı uzatmayayım ama çok fantastik ve boş oldu diyenler bir de karakter isimlerini falan okumadan baksınlar olaya ve dünya ile kıyaslasınlar bakayım (saf ve amaçsız kötülükten ayırabilirlerse bunu da yapsınlar tabi. O tu kaka onu sevmiyorum ben.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder